Przepis na kurze łapki po chińsku

IMG_1145[1]

Po przepisach na słoną mongolską herbatę oraz energetyczne batony czas na kolejny niezbędny do życia smakołyk: kurze łapki. Jest to przekąska bardzo popularna w Chinach. Dostępne są nawet w opakowaniach i gotowe do natychmiastowego spożycia, by umilić sobie wszelaką chwilę. W Polsce jest to przysmak nieco zapomniany, choć dawniej znane przecież były galaretki z kurzych łapek. Obecnie stojąc w kolejce po łapki napotkać można głównie entuzjastów pupili domowych. Mam nadzieję, że ten fakt nikogo nie zniechęci do ich skosztowania.

 

Lista produktów obejmuje:

Kurze łapki (osiem sztuk)
Białe wino słodkie lub półsłodkie (pół kieliszka)
Imbir
Sos sojowy ciemny
Cukier
Cynamon (jedna laska)
Liść laurowy / Wawrzyn szlachetny (dwa liście)
Anyż (dwie gwiazdki)

 

 Wykonanie:

  1. Wrzucić umyte kurze łapki do wrzącej wody i gotować przez 3 minuty.
  2. Wypłukać kurze łapki, oczyścić naczynie. Tym razem umieścić w  świeżej i chłodnej wodzie.
  3. Zagotować ponownie. Dodać pół kieliszka białego wina, odrobinę imbiru, dwie łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżkę cukru, jedną laskę cynamonu, dwa liście laurowe (wawrzynu), dwie gwiazdki anyżu.
  4. Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Pozwolić by woda wyparowała, ale nie na tyle by przypalić kurze łapki.

 

Kurze łapki wykonane według takiego przepisu są zaskakująco miękkie i niemal rozpływają się w ustach. Dodatkowo są odżywcze. Jedna łapka zawiera około 73 kalorie, 6,6 g białka, 5 g tłuszczu oraz 28,6 mg cholesterolu.

Smacznego!

9 uwag do wpisu “Przepis na kurze łapki po chińsku

  1. Dosc smacznie to wyglada. Musze wyprobowac ten przepis, u mnie kurze lapki mozna dostac bez problemu w sklepie meksykanskim.

  2. W kuchni chińskiej po obgotowaniu nóżki są jeszcze cedzone, marynowane przez 30 min w sosie sojowym a następnie:
    1. wrzucane na głęboki olej do uzyskania chrupiącej rumianej skórki
    2.przekładane do lodowatej wody na 3-4 godz,
    3. Dopiero po tych krokach następuje gotowanien ich w zalewie, polecam również dodać 2-3 ząbki czosnku, podsmażoną szalotkę, opcjonalnie łyżkę sosu rybnego bądź z ostryg

    Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s